2019-10-23T11:50:17+02:00

Met ontwikkelingskaarten voeg je een extra dimensie aan jouw coachingsaanbod toe. De geïllustreerde kaarten activeren de hersenen. Omdat ze beeld, symboliek en associatie toevoegen.

Dit komt omdat onze hersenen:

 • beelden met hoge snelheid kunnen doorgronden
 • zeer bedreven zijn in het toekennen van betekenis aan beeld

Met ontwikkelingskaarten creëer je voor jouw cliënten een extra stimulans om informatie te doorgronden. Dit helpt jouw cliënt om vanuit verschillend perspectief naar zichzelf, de ander, een vraag, een situatie of probleem te kijken. De kaarten laten zich eenvoudig combineren met de instrumenten, methoden en technieken waar jij als coach gespecialiseerd in bent.

2019-10-21T16:48:06+02:00

Waarom je ontwikkelingskaarten tijdens coaching inzet? Omdat emoties en gevoelens zich moeilijk in woorden laten beschrijven.

Met ontwikkelingskaarten gebruik je de kracht van beeld. De simpele, aansprekende illustraties: geven houvast tijdens gesprekken en spreken de innerlijke belevingswereld aan. Het samen reflecteren levert een waardevolle bijdrage aan het ontwikkelen van het zelfinzicht.

Omdat er geen woorden op ontwikkelingskaarten staan wordt jouw cliënt gestimuleerd om zelf, vanuit het eigen, unieke referentie kader, betekenis aan de beelden te geven. Hierdoor kom je sneller tot de kern én te gemoed aan de behoefte van autonomie. Het is een praktisch instrument dat je inzet in de verkennende, verdiepende en/of voltooiende fase van een coachings-traject.

2019-10-23T13:16:16+02:00

Hoe je met ontwikkelingskaarten ontwikkelprocessen in beeld brengt? Een voorbeeld ter inspiratie: Laat jouw cliënt 3 kaarten uitzoeken die symbool staan voor:

 1. het nu – de huidige situatie / gemoedstoestand
 2. het doel – de gewenste situatie / bestemming
 3. de actie – een concrete stap, uitdaging, motivatie, ect.

Je vertrekt altijd vanuit het nu (1). Om het doel (2) te bereiken is een actie nodig. Deze actiekaart (3) leg je letterlijk tussen het ‘nu’ en het ‘doel’ in. Stel tijdens het selecteren open vragen om de motivatie achter de keuze te doorgronden. Is er iets dat belemmert of voor weerstand zorgt? Laat de cliënt per stap of uitdaging nog een kaart uitzoeken. Net zo lang tot het totaalplaatje klopt.

 

2019-10-18T12:51:58+02:00

Door ontwikkelingskaarten te koppelen aan jouw agenda maak je het doel van jouw training en alle stappen naar het doel toe, visueel. Handig, omdat mensen behoefte hebben aan overzicht en structuur. Zodra ze weten wat er gaat komen staan ze opener om te leren.

Met ontwikkelingskaarten jouw agenda visueel maken:

 1. Schrijf alle programma onderdelen op een flip-over
 2. Illustreer elk onderdeel met een ontwikkelingskaart
 3. Zorg dat de flip-over tijdens de training zichtbaar is

De simpele, aansprekende illustraties werken als een kapstok. Jouw deelnemers zien direct wat er op het programma staat. Tijdens de training is duidelijk waar ze zich bevinden. Na afloop zijn de illustraties makkelijk op te roepen: Als reminder aan het geleerde.

2019-10-21T00:08:51+02:00

Met ontwikkelingskaarten zijn saaie, geforceerde kennismakingsrondjes verleden tijd.

Een goede starter maakt het verschil:

 1. Laat jouw deelnemers zichzelf voorstellen met ontwikkelingskaart
 2. Stel een open vraag, gelinkt aan de inhoud van jouw training
 3. Vertrouw op het proces en de verbeeldingskracht

Door het ontbreken van tekst op de kaarten wordt het eigen denken gestimuleert. Het zet mensen aan. Het maakt ze wakker én alert. Om tot een logisch antwoord te komen moeten ze verbanden leggen. Tussen woord, beeld en motivatie. Hierdoor krijg je minder geijkte antwoorden en verrassende verhalen. Dit biedt een nieuw perspectief of een aanvulling op dat wat er al over iemand bekent is.

2019-10-23T13:13:27+02:00

Geïllustreerde Associatiekaarten
Op elke ontwikkelingskaart staat de mens centraal. Telkens in een andere context of situatie. Ook al zijn de beelden eenvoudig en lijken de verschillen minimaal. Het is bijzonder om te ervaren dat iedereen iets anders in de beelden ‘leest’.

Speciaal ontworpen zonder tekst 
Ontwikkelingskaarten helpen om de lesstof, jouw begeleiding of instructies aan te passen aan de wensen en behoeften van jouw klant. Of dit nu cliënten, leerlingen, medewerkers of deelnemers zijn. Je wilt dat ze zélf regie ervaren. Over hun ontwikkelproces. Door het ontbreken van tekst op de kaarten kom je te gemoed aan de behoefte van autonomie. Je geeft vrijheid. Om in eigen woorden, vanuit het eigen unieke referentiekader betekenis aan de beelden te geven. Door het toevoegen van beeld, symboliek en associatie maak je mensen wakker en alert. Hierdoor kom je sneller tot de kern.

2019-10-18T17:37:26+02:00

Zet je tijdens jouw training ontwikkelingskaarten in? Dan activeer je de auditieve, visuele en verbale vaardigheden van jouw deelnemers. Dit verrijkt de leerervaring: Omdat je voor jouw deelnemers verschillende opties creëert om informatie op te slaan.

Hoe je dat doet? Stel een vraag en laat de deelnemers hun antwoord met een ontwikkelingskaart illustreren. Daag ze uit om (snel) te schakelen. Tussen woord en beeld – Het zien en luisteren.

Dit proces:

 • Activeert het associëren
 • Stimuleert het buiten kaders denken
 • Versterkt de betrokkenheid
 • Vergroot het inzicht
2019-10-23T13:21:48+02:00

Wil je met jouw deelnemers een ideale toekomst indenken, een klantpersona beschrijven of een complexe situatie vanuit een ander perspectief bekijken? Dan zijn ontwikkelingskaarten zeer geschikt.

Met ontwikkelingskaarten maak je abstracte begrippen concreet:

 1. Laat deelnemers individueel of in groepjes een ontwikkelingskaart kiezen die bij het begrip past
 2. Laat iedereen hun keuze kort toe lichten
 3. Stel vragen om de motivatie achter de keuze te doorgronden

Het kiezen, het motiveren en gezamenlijk bespreken van de beelden geeft de inhoud context. Het zorgt voor focus en vergroot de betrokkenheid. Het begrip wordt tijdens dit proces specifieker en duidelijker.

2019-10-23T10:47:24+02:00

Associatiekaarten helpen mensen om hun ervaringen; wat ze vinden, weten, denken of willen concreet te maken. Associatiekaarten worden gebruikt door trainers, coaches, managers en docenten om:

 • een thema te ontwikkelen
 • een onderwerp in kaart te brengen
 • de communicatie te verbeteren
 • de leerervaring te verrijken

Als je associeert worden in gedachten verschillende ervaringen met elkaar in verband gebracht. Stel je iemand een vraag met de opdracht het antwoord met een associatiekaart te illustreren? Dan spreek je de verbeelding aan en biedt je een kader voor vrije associatie. Dit proces; het combineren van ervaringen, het koppelen van woord en beeld, het overdragen van betekenis en hier samen op reflecteren levert een waardevolle bijdrage aan het ontwikkelen van zelfinzicht.

2019-10-23T11:34:07+02:00

Heb je zelf een idee hoe je ontwikkelingskaarten wilt gebruiken? Wil je een illustratie op maat of een complete set afgestemd op jou wensen? Dat kan!

Opties en Mogelijkheden voor Maatwerk:

 • In een ander, groter formaat
 • Als ansichtkaart
 • Gedrukt op een stickervel
 • Gedrukt op magneetplaat
 • Geprint op jouw werkblad
 • Verwerkt in jouw presentatie
 • Op maat, passend bij jouw huisstijl
 • Anders, namelijk …

Wil je een offerte ontvangen? Laat van je horen, leuk! Neem vrijblijvend contact op. Ik denk graag met je mee.